Otvoritev - Code Week 2019


V soboto, 5. oktobra, bo v Kreativnem centru Poligon Otvoritev 7. Tedna programiranja - Code Week. Ob tej priložnosti za otroke in odrasle pripravljamo več dejavnosti, namenjenih spoznavanju osnov programiranja ter ozaveščanju o odgovorni in varni rabi tehnologije. Letošnji Code Week bo trajal vse do 20. oktobra, medtem pa se bodo po vsej Sloveniji zvrstili še številni drugi zanimivi dogodki in delavnice. Poišči jih na zemljevidu!


Brezplačne dejavnosti za otroke in odrasle

Od 10. do 15. ure se lahko udeležiš delavnic, pri katerih boš spoznaval_a računalnike, programsko kodo in veščine za ustvarjalno ter odgovorno rabo tehnologije. Poleg tega bomo predvajali dokumentarni film o čisto pravih hekerjih!

Dobrodošlica udeležencem

10:00-10:30

Po pozdravu ambasadorke iniciative Code Week Katje K. Ošljak, boš spoznal_a sošolke in sošolce, s katerimi ste izbrali iste delavnice.

Strojno učenje: priporočilni modeli

10:15-13:00

Na delavnici 'Strojno učenje: priporočilni modeli (za začetnike)', ki jo bo vodila matematičarka in programerka Ana Smerdu/RampaLab, boste ustvarili program, ki uporabniku predlaga film glede na njegove preference, in problematizirali search/recommendation-engine, tarčno oglaševanje in umetno ustvarjanje trendov. Primerna starost udeležencev od 15. leta naprej. Če imaš SVOJ RAČUNALNIK, ga prinesi s sabo.

Programiranje brez računalnika

10:30-12:30

Začetna delavnica programiranja je namenjena spoznavanju konceptov, kot so algoritem, programska koda, računalniški ukazi, spremenljivke in zanke. Programiranja in algoritmov se boste lotili kar brez računalnika, pri tem vas bo vodila Gordana Erdelić/Cancel. Primerna starost udeležencev od 6. leta naprej.

  • 10:30 Spoznaj algoritem
  • 11:00 Pomagaj cestarjem
  • 11:30 Usmerjaj robota
  • 12:00 Nedvoumna risarska navodila

Odgovorno za računalnik: Kaj se zgodi, ko gre nekaj RES narobe?

11:00-12:30

V informacijski družbi se srečujejo ustvarjalci in uporabniki digitalnih storitev ter naprav. Prvi skrbijo za to, da so naprave in storitve čim boljše, da je njihova uporaba čim lažja ter da se produkt čim boljše prodaja. Uporabniki večino časa uživamo v uporabi, občasno pa se nad storitvami in napravami pritožujemo. A kaj se zgodi, ko gre nekaj RES narobe? Osebni in drugi podatki, zlorabe zasebnosti ter druge neprijetnosti so vedno bolj pogoste tudi zaradi neprimernega odnosa ustvarjalcev storitev in naprav. Informacijska družba pušča tudi vedno večji ekološki odtis in obremenjuje okolje, zaradi nevarnih naprav trpita družba ter posameznik. Kako torej stanje spremeniti? Na delavnici bomo skupaj preverili, kakšne nevarnosti se skrivajo v neodgovornem razvoju storitev in naprav, kako lahko sami zavarujemo svoje osebne in druge podatke ter kako poskrbimo za čim manjši ogljični odtis svojih naprav in kdo nam lahko pri tem pomaga. Delavnico vodi Domen Savič/Državljan D. Primerna starost udeležencev od 10. leta naprej.

Kreativno kodiranje

11:00-13:00

Kreativno kodiranje združuje umetnost in programiranje. Interaktivnih grafik se boste lotili Processingu. Ne skrbi, če zanj še nisi slišal_a, mentorica in novomedijska umetnica Vesna Krebs ti bo vse razložila. Primerna starost udeležencev od 12. leta naprej.

Hekerji, projekcija dokumentarnega filma

12:00-13:00

Na podlagi materijala iz arhivov SI-CERT in v sodelovanju z režiserjem Blažem Završnikom, produkcijsko hišo Sever & Sever ter TV Slovenija je leta 2015 nastal dokumentarni film, ki prikaže nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji skozi štiri zgodbe. Te opisujejo konkretne dogodke in preko pričevanj kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežjih in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Svoje povedo tudi hekerji sami, brez ovinkarjenj. Primerna starost gledalcev od 12. leta naprej.

Slikovno programiranje

13:00-14:30

S pomočjo vizualnih programskih blokov boste reševali programerske izzive. Spoznali boste osnovne programske pojme, kot so npr. ukaz, algoritem, zanka, input/output … Pri tem vas bo usmerjala Katja K. Ošljak/Vsak. Primerna starost udeležencev: od 8. leta naprej.

Zasebnost in zlorabe na internetu

13:00-14:30

Tako odrasli, kot otroci se običajno niti ne zavedamo kako veliko informacij o svojih navadah, željah ali strahovih puščamo na internetu, niti tega, v kakšne namene se lahko naši podatki uporabijo. Otroci pa so poleg tega lahko tudi žrtve "virtualnega" nasilja, saj si mladi na internetu dovolijo veliko več kot sicer, ker osebe, v katero usmerjajo komunikacijo, ni v njihovi neposredni bližini. Pogosto dejanj, kot so objavljanje posnetkov drugih v kočljivih situacijah ali ustvarjanje lažnih profilov, niti ne vidijo kot nasilje ampak kot šalo. O našem spletnem "odtisu" in o tem kako spletno nasilje preprečevati in kako se nanj odzivati, se boste pogovarjaliz Majo Vreča/Arnes in Safe.si. Primerno za otroke in starše.

Arduino semaforji

13:00-15:00

Sestavili boste pomanjšano različico semaforja ter ga upravljali prek mikrokrmilnika Arduino. Sprogramirali boste luči, da se bodo prižigale v pravem zaporedju in pravilno usmerjale promet. Vodil vas bo Igor Trupina/Wlan Slovenija. Primerna starost udeležencev: od 10. leta dalje.


Partnerji

Pokrovitelji