Programirajmo za skupnost! Code Week 2021


Code Week tudi letos pripravlja poseben cikel brezplačnih delavnic Programirajmo za skupnost! Delavnice bodo potekale prek spleta, zato nanje vabimo otroke, najstnike in odrasle iz vse Slovenije. Na njih se boš med drugim naučil_a spletnega programiranja med ustvarjanjem poezije, spoznal_a kako delujejo mikrokrmilniki in procesorji, se uril_a v reševanju programerskih ugank in se naučil_a varne rabe digitalne tehnologije ter odgovornega objavljanja v spletnih medijih.

Učitelja v učilnici

Delavnice so namenjene predvsem začetnikom, zato zanje ne potrebuješ predznanja.

Udeležba je brezplačna, vendar se je za sodelovanje potrebno prijaviti.

1. Pisani podvodni svet – delavnica programiranja v Scratchu

Za otroke in najstnike od 9. do 13. leta

V ponedeljek, 11. oktobra | 17:00-18:30

Po tem ko smo lani prejeli veliko pohval za delavnico z letečim mačkom, smo jo nadgradili in vam jo ponujamo v prenovljeni podobi. Primerna je za otroke od 8. do 12. leta, lahko pa tudi za mlajše, če bo v bližini še kakšna starševska roka za pomoč. Začel_a boš na začetku in spoznal_a okolje Scratch, različne programske ukaze in možnosti za ustvarjanje. Korak za korakom boš do konca delavnice ustvaril_a animacijo podvodnega sveta. Izbral_a si boš svojo najljubšo vodno žival in jo s pomočjo programskih ukazov vodila po čarobni modrini.

Potrebuješ računalnik z dobro internetno povezavo, spletni brskalnik (npr. Firefox, Brave, Chrome) in aplikacijo Scratch. Priporočamo tudi uporabo slušalk z mikrofonom. Prijava.

2. Spletno programiranje kot poezija

Za mlade od 15. do 24. leta

V torek, 12. oktobra | 17:00-19:00

Ta posebni tečaj spletnega programiranja za mlade združuje HTML-kodo in literarno ustvarjanje. Namenjen je mladim, ki o programiranju in spletu ne veste prav veliko in bi se v ustvarjalnem vzdušju želeli naučiti, kako deluje splet, kakšna koda se skriva za spletnimi stranmi ipd. Ob tem boste sprogramirali tudi svojo spletno pesem ali krajšo zgodbo, uide pa vam ne niti koristen in razburljiv vpogled v širši kontekst spletne kulture in arhitekture interneta.

Potrebuješ računalnik z dobro internetno povezavo in spletni brskalnik (npr. Firefox, Brave, Chrome). Priporočamo tudi uporabo slušalk z mikrofonom. Prijava.

3. Sprogramiraj si boljšo zasebnost na spletu!

Za najstnike 12. leta dalje

V sredo, 13. oktobra | 17:00-18:30

Varovanje zasebnosti in anonimnosti je v največji meri odgovornost posameznika in njegovih navad uporabe komunikacijskih orodij. Na delavnici bomo na primerih, relevantnih za uporabnike spletnih tehnologij, preverili kako spremeniti navade, omejiti svojo digitalno sled in poskrbeti za varovanje svojih digitalnih komunikacijskih poti. Preverili bomo, kako s programsko in strojno opremo zavarovati svojo zasebnost, kako poskrbeti za varno brskanje po spletu, uporabo družabnih omrežij ter mobilnih aplikacij. S praktičnimi primeri bomo pokazali možnosti zlorabe spletne identitete na osebnemu računalniku, tablici in pametnemu telefonu, pokazali problematične posledice zlorab ter ponudili nekaj programerskih in strojnih rešitev za varovanje zasebnosti na spletu.

Potrebuješ računalnik z dobro internetno povezavo. Priporočamo tudi uporabo slušalk z mikrofonom. Prijava.

4. Kritično branje spletnih vsebin

Za najstnike od 12. leta naprej

V četrtek, 14. oktobra | 17:00-18:30

Na spletu lahko objavlja vsak. Kako se naše vsebine širijo po spletu, zakaj bi morali pred objavo premisliti o njej, na kakšen način lahko z objavljanjem neresnic povzročimo resno škodo? Na kakšen način se spletne vsebine širijo po družabnih omrežjih, kako jim pomagajo ljudje in kako algoritmi in zakaj ni vseeno, kaj zadržimo zase in kaj povemo naprej? Interaktivna delavnica povezuje tehnična in družboslovna znanja s področja digitalnih tehnologij in na primerih prikazuje problematično delovanje algoritmov za distribucijo vsebin, vpliv na naše počutje in načine kritičnega branja in razumevanja spletnega okolja. Med posameznimi sklopi bodo na voljo programerski izzivi v okolju Pišek, ki bodo dodatno utrdili snov webinarja.

Potrebuješ računalnik z dobro internetno povezavo in spletni brskalnik (npr. Firefox, Brave, Chrome). Priporočamo tudi uporabo slušalk z mikrofonom. Prijava.

5. Spoznajmo microbit

Za otroke in najstnike od 8. od 15. leta

V petek, 15. oktobra | 17:00-18:30

N Kaj sploh so mikrokrmilniki in kaj lahko z njimi počnemo? Vse to boste izvedeli na delavnici Spoznajmo microbit. Najprej bomo spoznali osnovne lastnosti in funkcije mikrokrmilnika Microbit. Prek zanimivih nalog boste osvojili osnovne računalniške koncepte in programirali s programskimi bloki. Cilj delavnice je, da boste tudi tisti brez programerskih izkušenj s pomočjo mikrokrmilnika lahko ustvarjali preproste animacije, igre in celo merilnike temperature.

Potrebuješ računalnik z dobro internetno povezavo in spletni brskalnik (npr. Firefox, Brave, Chrome). Priporočamo tudi uporabo slušalk z mikrofonom. Prijava.

6. Dekleta in Scratch

Za otroke in najstnike od 8. od 15. leta

V soboto, 16. oktobra | 17:00-18:30

Prek odprtokodne platforme Scratch boš spoznal_a osnovne računalniške pojme, kot so ukaz, algoritem, zanka, pogojni stavek. Najprej bomo sprogramirali animacijo, nato pa s pomočjo »video motion« še igro lovljenja balonov. V nadaljevanju se bomo postavili v vlogo organizatorja koncertov in sprogramirali vse potrebne pogoje za izvedbo virtualnega koncerta.

Potrebuješ računalnik z dobro internetno povezavo, spletni brskalnik (npr. Firefox, Brave, Chrome) in aplikacijo Scratch. Priporočamo tudi uporabo slušalk z mikrofonom. Prijava.

7. Kodirajmo za planet

Za otroke in najstnike od 9. od 14. leta

V ponedeljek, 18. oktobra | 17:00-19:00

S pomočjo mikrokrmilnika microbit boš povezal_a znanje iz biologije s tehnologijo. V ta namen se boš naučil_a sprogramirati mikrokrmilnik microbit, da bo opravljal. Na delavnici bomo z njim merili kislost tal, temperaturo, jakost svetlobe in ostale pogoje, ki so potrebni za dobro počutje in rast rastlin.

Potrebuješ računalnik z dobro internetno povezavo in spletni brskalnik (npr. Firefox, Brave, Chrome). Priporočamo tudi uporabo slušalk z mikrofonom. Prijava.

8. Odgovoren razvoj informacijske družbe

Za najstnike od 15. leta naprej

V sredo, 20. oktobra | 17:00-18:30

Vsaka razvojni proces programske in strojne opreme pred razvijalca postavlja rešitve problemov. Tehnologija mora biti hitra, enostavna za uporabo, cenovno dostopna, varna za uporabo. A vedno bolj se izpostavlja tudi vidik etike in odgovornosti – tehnologije namreč vedno bolj posegajo v vse sfere našega življenja in s seboj prinašajo do sedaj še nevidena tveganja. Delavnica »Odgovoren razvoj informacijske družbe« je zasnovana kot interaktivni kviz. Udeležence delavnice postavi v vlogo razvijalca tehnologije, ki mora izbrati odgovorno odločitev v procesu razvoja informacijske družbe. Kviz vsebuje 10 problemskih vprašanj razvoja informacijske družbe, ki predstavljajo najbolj pereče izzive, od zbiranja uporabniških podatkov, razvijanja avtomatiziranih algoritmov do programiranja samovozečih avtomobilov in razvijanja tehnologij pametnih mest. Vsako vprašanje za sabo potegne poljudnoznanstveno razlago, ki razloži pravilen odgovor in opozori na ključne izzive ter predstavi praktične primere, s katerimi se danes ukvarjajo razvijalci v velikih podjetjih (Microsoft, Apple, Facebook, Google, Amazon) ter opozori na problem odgovornega razvoja ter komercialne uspešnosti produkta informacijske družbe.

Potrebuješ računalnik z dobro internetno povezavo in spletni brskalnik (npr. Firefox, Brave, Chrome). Priporočamo tudi uporabo slušalk z mikrofonom. Prijava.Delavnice pripravljajo:

Vsak Državljan D
Cancel

Izvedbo omogoča:

MAC